Почетна Штампарске услуге Галерија ДВД издања Галерија књига
Књиге


Какве су ти мисли такав ти је живот

Мисли , расположење, жеље руководе нашим животом.Каквим се мислима бавимо, такав нам је живот. 
Ако су нам мисли мирне, тихе, пуне љубави , доброте , племенитости , чистоте-онда је у нама мир , јер све мирне мисли дају унутрашњи мир који зрачи из нас . 

Ако у себи носимо негативне , паклене мисли , онда је наш унутрашњи мир разорен. 
Ако је домаћин у кући много оптерећен бригама и мислима о некој тешкоћи, он тим мислима ствара немир , не само себи, него и целој
својој породици . Сви су укућани утучени, немају мира нити утехе.Домаћин треба да зрачи добротом , да би свима укућанима било добро . 

 
Поуке Светих Отаца о болестима

Грех не убија само душу, него и тело. У неким случајевима то је врло очигледно; у другим, иако то није тако јасно, истина остаје истина: и болести тела су све, и увек од грехова и због грехова. Грех се врши у души и чини је болесном; али пошто живот тела почиње од душе, од болесне душе живот, наравно, није здрав.

Болесник, према томе, пре свега осталог треба да пожури да се очисти од грехова и да се у својој савести помири са Богом. Тиме ће отворити пут за благовремено деловање лекова. Прича се да неки чувени лекар није приступао лечењу док се болесник не би исповедио и причестио Светим Тајнама.

 
Брак и породица

Чинећи једно тело, (супружници) имају и једну душу и узајамном љубављу подстичу једно друго на ревност у побожности. Јер, супружништво не удаљује од Бога, већ, напротив, још јаче везује, будући да тада има још више разлога за обраћање к Њему. Мала лађа се при слабом ветру лако креће напред... велику пак лађу неће померити лагани дашак ветра... тако је и онима, неоптерећеним житејским бригама, мање потребна помоћ великог Бога, док онај, који има обавезу да се брине о драгој супрузи, имовини и деци, дубље залази у море живота и неопходна му је већа помоћ Божја, због чега и он сам више воли Бога.

 
О васпитању деце - Св.Јован Златоусти

Проблем васпитања деце одувек је био, и биће до краја века и света, један од најважнијих социјалних проблема и од најсудбоноснијих последица како по саму омладину, тако и по један народ, па и читаву људску заједницу у садашњости и будућности.
Као што се, сходно вековном народном искуству, „по јутру дан познаје”, тако се и по народној омладини може поуздано судити о духовно­моралним квалитетима сваког народа и његове државе и по овима изводити поуздани закључци о њиховој будућности.

 
Свети оци о депресији

Наша главна борба се води против демона туге, који помрачује способност душе за духовно созерцање и удаљава је од сваке добродетељи. Када овај зли демон овлада душом и потпуно је помрачи, одвраћа нас од ватрене молитве, душекорисног и истрајног читања свештених књига, благости и саосећања са ближњим. Он улива сваку врсту мржње према обавезним делима послушања, чак и према самом монаштву. Лишавајући душу сваког здравог расуђивања, раслабивши њену истрајност и постојаност, чини је безосећајном и парализованом, свезаном и окованом очајничким мислима.
Уколико нам је циљ да водимо духовну борбу и да, уз Божију помоћ, поразимо демоне зла, требало би да на сваки начин чувамо срце од демона чамотиње.

 
«ПочетакПретходна1234СледећаКрај»

Страна 1 од 4
Main page Contacts Search Contacts Search